روسیه – جلوه ای از امپراتوری – دوران سختی ها – تور روسیه

روسیه

 

درود

در این قسمت تاریخ روسیه ( بخش جلوه ای از امپراتوری – Russia ) به ادامه قسمت پیشین برای علاقمندان به تاریخ کشور روسیه و دوستانی که در تور روسیه و یا قصد سفر به روسیه را دارند می پردازیم.

 

تور روسیه

دوران سختی ها ( تور روسیه – Russia )

ایوان چهارم در سال ۱۵۸۴ در حالی در گذشت که تنها پسر آینده دار خود را به قتل رسانده بود، ظاهرا دو پسر با نام های فیودور و دیمیتری که از نظر عقلی صلاحیت کافی نداشتند و نوزادی از هفتمین همسر ایوان بازماندگان او بودند. بوریس گاندونوف Boris Godunov برادر همسر فیودور از طرف از طرف فیودور و به نام او بر روسیه حکومت می کرد و می کوشید وقوع بحران را به تاخیر اندازد. پس از مرگ فیودور، مجمع مشاوران حاکم، گادونوف را به عنوان تزار انتخاب کردند. گادونوف وارث کشوری بی ثبات در دوران بحران های جدی شد. حکومت خوفناک ایوان چهارم کشور را در وضعیت نا به سامان اقتصادی قرار داده بود. باز ماندگان طبقه قدیمی اشراف در انتظار فرصتی بودند تا گادونوف را سرنگون سازند. کاهش شدید محصولات کشاورزی به قحطی انجامید و همچنین بروز بیماری های واگیردار همه ی روستاها را نابود کرد. کنراد بوسوف تاجر آلمانی که در این سال ها ساکن مسکو بود وضعیت مسکو را چنین توصیف می کند:

 تور روسیه 

من با چشمان خود شاهد بودم که مردم همه در خیابان ها سرگردانند. و همچون حیوانات در طول تابستان علف و در زمستان نیز یونجه ی خشک می خورند.

 

جسد دیمیتری پسر جوان ایوان چهارم که در شهر کوچکی در ولگای علیا زندگی می کرد در سال ۱۵۹۱ در حالی یافت شد که گلویش را بریده بودند. برخی از سران اشراف، گادونوف را مضنون اصلی این جنایت دانستند. حاکمیت شایعه، جاسوسی و اکاذیب به مدت چندین دهه ادامه یافت. سرانجام در سال ۱۶۱۰ لهستان و سوئد به منظور بهره برداری از خلا قدرت وارد عمل شدند، و هر یک نامزد های خود را برای تصدی مقام سلطنت روسیه ( Russia ) روانه ی این کشور کردند. لهستانی ها مسکو و اسمولنسک Smolensk را اشغال و نیروهای سوئدی نووگورود را تصرف کردند. روسیه در این دوران در آستانه ی تجزیه قرار داشت. تور روسیه

 

بوریس گاندونوف - روسیه - Russia

بوریس گاندونوف – روسیه – Russia

 

اشغال مسکو و موضع گیری کلیسای ارتدوکس روسیه علیه بدعت گذاران غربی موجب پدید آمدن واکنش های شدید ملی و مذهبی شد. ساکنان نیژنی نووگورود Nizhni Novgorod که شهری کوچک بود، یک سوم مایملک خود را برای نبرد با لهستانی ها صرف کردند. دیگر شهرهای کوچک و بزرگ از چنین اقدامی پیروی کردند. حتی این اقدام آنان منجر به تشکیل ارتشی ملی به فرماندهی شاهزاده دیمیتری پوژارسکی Dmitry Pozharsky گردید که در بیرون راندن سربازان لهستانی از پادگانی در مسکو موفق بود. (_ تور روسیه _)

این ارتش به سرعت جلسه ی مجمع مشاوران حاکم را به منظور انتخاب تزار تشکیل داد. مجمع میخاییل رومانف شانزده ساله را برگزید. او برای شرکت در وقایع سال های آشوب بسیار جوان بود، اما به صورت غیر مستقیم به خانواده ی سلطنتی باستان مرتبط بود. خانواده ی او از سوی بسیاری از جناح ها حمایت می شد. میخاییل رومانوف در سال ۱۶۱۳ به عنوان تزار تاج گذاری کرد. اعقاب او تا قرن بیستم بر روسیه حکومت کردند. میخاییل رومانوف ( ۱۶۴۵- ۱۶۱۳ ) و فرزند او آلکسیس ( ۱۶۷۶ – ۱۶۴۵ ) یا نوه اش فیودور سوم ( ۱۶۸۲ – ۱۶۷۶ ) حاکمان برجسته ای نبودند. اما مرز های روسیه در دوران حکومت آنان باز هم گسترش یافت، در سال ۱۶۸۹ به سیبری و سرتاسر مرز آبی اقیانوس آرام رسیدند و در سال ۱۶۶۷ تا نواحی دنیپر سفلی و غرب اکراین رسیدند. اما در سال ۱۶۸۹، هنگامی که پتر کبیر به سن دستیابی به تاج و تخت رسید، حاکم با بصیرت دیگری در روسیه ظهور یافت.

 

تور روسیه

پتر کبیر – سفر به روسیه – Russia

پتر کبیر ( ۱۷۲۵ – ۱۶۸۲ ) را بسیاری از محققان نو آور ترین و تاثیر گذارترین تزار روسیه می دانند. پتر در دورانی که خواهرش سوفیا نیابت سلطنت را بر عهده داشت در روستایی در خارج از مسکو زندگی می کرد. در زمانی که بسیاری از اعضای خانواده ی سلطنتی روسیه به دور از مردم عادی زندگی می کردند، پتر با تعداد کثیری از مردم دوست بود. ارتباط با بازرگانان تمایل او را به قابلیت های فنی افزایش داد؛ تمایلی که در سراسر زندگی او حفظ شد. پتر که مردی عمل گرا بود، از متلاشی ساختن نهاد های سنتی هراسی نداشت و مصمم به دنبال مدرنیزه کردن کشور بود، او آن گونه که خود عنوان می دارد در پی دور ساختن مردم از آداب و رسوم آسیایی پیشین آن ها و آموزش چگونگی رفتار همه ی مسیحیان در اروپا با یکدیگر بود. – تور روسیه –

 

تور روسیه

پتر که میل به یادگیری و امید برای به دست آوردن متحد در نبرد علیه ترک ها او را به پیش می راند در سال ۱۶۹۷ تصمیم گرفت به همراه ۲۵۰ نفر از همراهانش دز قالب سفارت کبیر به اروپا و انگلستان سفر کند. پتر حداقل بخشی از این سفر را به صورت ناشناس حرکت کرد ( انجام این کار دشوار بود، چرا که پتر با قد ۱۹۷ سانتی متر از اغلب مردان بلند تر بود ).بعد ها او به روسیه باز گشت و برنامه ی اصلاحات و غربی ساتزی روسیه را آغاز کرد. Russia

تاریخ امپراتوری روسیه قسمت ۳ از ۲۰ – آپارات – Russia

 

سفر به روسیه

شکل دهی مجدد به کشور – تور روسیه

اصلاحات پتر کبیر موجب پدید آمدن شور و هیجان شد. پتر در اراضی ای که در سواحل بالتیک فتح کرده بود پترزبورگ را بنا نهاد و پایتخت را از مسکو (Russia ) به آنجا منتقل کرد، مالیات عمومی را بر قرار کرد، پول را متحدالشکل ساخت، زنان را از نقش بندگی رهانید، امر به ساختن خانه های سنگی مرد، آیین درباری بیزانسی را لغو نمود، الفبا را ساده کرد، تقویم را اصلاح نمود، نخستین بیمارستان های جدید و مدارس پزشکی را دایر کرد، صنایع خصوصی و بسط داد و ستد را تشویق نمود و لباس اروپایی را به جای جامه ی روسی مقرر فرمود. علاوه بر پرداختن به جزئیات، املاک دیرها را تحت حکومت دولت قرار داد، سر اسقفی مسکو را ملغی کرد و حاکمیت عالی امور دینی روسیه را به شورایی ( با عنوان سینود مقدس ) تحت ریاست تزار محول کرد. تور روسیه – سفر به روسیه

 

پتر کبیر در تلاش برای سهولت در ارتباطات، به ساخت بزرگ راه ها و آب راه ها اقدام ورزید، او با دولت چین روابط دیپلماتیک بر قرار نمود، هیئت اعزامی برینگ را سازماندهی کرد تا به کشف این موضوع بپردازند که آیا قاره های آمریکا و آسیا به یکدیگر پیوسته اند و اگر این امر صحت دارد، در کجا این پیوستگی وجود دارد. این هیئت همچنین به دنبال یافتن راهی آبی به هندوستان ( هند ) بود.

پتر با تمام پشتکاری که در اجرای برنامه های اصلاحی داشت، موفق به قطع ریشه ی فساد در بین کارمندان دولت و تحمیل راه و رسم زندگی غربی به دهقانان نگردید و اصلاحاتش که اغلب غریب و بوالهوسانه و حتی خلاف مذهب می نمود، مخالفینی را بر انگیخت.

 

سفر به روسیه

سیبری و شرق – تور روسیه – Russia

در قرن شانزدهم برخی خانواده های تاجر ثروتمند تجارت پر رونقی را در شمال روسیه پدید آوردند. در این دوران آنان فعالیت های خود را به سوی دریای اورال گستردند، و راهی برای اکتشاف سیبری گشودند. ماجراجویان روسی که بهای گران خز آنان را به خود جذب کرده بود، در جستجوی شکارگاه های تازه بیشتر و بیشتر به سوی شرق و سیبری سفر کردند. (* تور روسیه *)

 

در اواسط قرن هفدهم، روس ها بر سراسر سیبری به جز شبه جزیره ی کامچاتکا که در سال ۱۶۹۸ به روسیه پیوست، تسلط یافتند. بیشتر ساکنان این نواحی عضو قبیله های شکارچی بودند که در آغاز به پرورش گاو و گوزن شمالی می پرداختند، اما برخی از آنان به کشاورزی اشتغال داشتند. گر چه تعداد افراد این قبایل از تازه واردان روسی بیشتر بود، اما آنان با یکدیگر متحد نبودند و فاقد سلاح گرم بودند. هنگامی که آنان از پرداخت باج و خراج های سنگین که قزاق های روسی ، یا دیگر عوامل اجرایی روسی طلب می کردند سر باز زدند، به شدت سرکوب شدند.

 

رفته رفته در طول قرن هفدهم ، روسیه حضور نظامی خود در سیبری را شدت بخشید، همچنین کشاورزی و استخراج معدن را در این ناحیه گسترش داد. با این حال، در طول قرن هفدهم فروش خز همچنان منبع اصلی درآمد در سیبری بود. در آغاز سال ۱۶۴۸، افراد تبهکار به سیبری تبعید شدند، از سال ۱۷۲۹ و پس از آن، زندانیان سیاسی به این سرزمین فرستاده می شدند که آب و هوای طاقت فرسا و آبادی های پراکنده اش مشهور بود. در قرن بیستم ، سیبری در نظام کمونیستی با واژه های تبعید و شکنجه هم معنا بود. اما پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آوازه ی سیبری دگرگون شد و جهان گردانی ( تور روسیه – سفر به روسیه – Russia ) را که مایلند از زیبایی دشت های بکر و وسیع آن لذت ببرند به خود جذب می کند.

 

تور روسیه

کشوری از پا افتاده به دلیل جنگ – سفر به روسیه

روسیه تقریبا به صورت دائمی در دوران سلطنت پتر کبیر در جنگ به سر می برد؛ تعجبی وجود ندارد که بسیاری از تلاش های پتر با هدف مدرنیزه ساختن ارتش و ایجاد نخستین نیروی دریایی روسیه صورت می گرفت. برای نخستین بار ارتقای درجه در ارتش بر اساس شایستگی های افرار و نه امتیاز اشرافیت انجام می پذیرفت. افراد معمولی مستعد توانستند سر انجام از طریق نظام درجه بندی که در سال ۱۷۲۲ ایجاد شده بود، به مقام دست یابند. (Russia )

آموزش و تربیت سربازان و تاکتیک های نظامی همه به روز شدند. همچنین به کار گیری سلاح های نوین به صورت گسترده ای رواج یافت: استفاده از سر نیزه در نبرد ها پایان یافت، تفنگ چخماقی شمخال جایگزین تفنگ های قدیمی شد و گونه های تازه توپ های سبک مورد استفاده قرار گرفت. پتر کبیر دستور داد تا کارخانه هایی در کوه های اورال و در نزدیکی پترزبورگ ساخته شوند تا سربازان ازتش روسیه همواره مجهز به تسلیحات باشد. ( تور روسیه )

 

پتر کبیر - تور روسیه - Russia

پتر کبیر – تور روسیه – Russia

 

مهمترین دشمن روسیه در ابتدا سوئد بود، که نه تنها بر حوزه بالتیک تسلط داشت بلکه همچنین دهانه های بیشتر رود هایی را که به این ناحیه سرازیر می شدند از جمله نوا Neva، دونا Duna، ادر Oder، الب Elbe و وسر Wesser را در اختیار داشت. در سال ۱۷۰۰ نیروهای سوئدی به فرماندهی کارل دوازدهم نیروهای روس را در شهر بندری ناروا واقع در استونی شکست دادند سپس در سال ۱۷۰۷، آنان ساکسونی را که در آن اردو زده بودند ترک کردند تا به روسیه حمله کنند. یک سال بعد سوئد در نبردی مهم به پیروزی دست یافت اما کارل دوازدهم به جای پیش روی به سوی مسکو نقشه ی خود را تغییر داد و به اکراین حمله کرد. اما هنگامی که نیروهای سوئد به اردوی مستحکم روس ها در پولتاوا حمله کردند، نیروهای مهاجم مجبور به تسلیم شدند. کارل دوازدهم و گروه کوچکی از نیرو های سوئدی به مرز ترکیه متواری شدند. در این فاصله نیرو های روسی در ناحیه بالتیک سراسر سواحل بالتیک – از ریگا تا ویبرک – را مورد تهاجم قرار دادند. ( سفر به روسیه )

 

شکست سوئدی ها در پولتاوا تاثیر عمیقی بر اروپا نهاد: از آن پس، روسیه قدرتی داشت که اروپا مجبور به مبارزه با آن بود. در سال ۱۷۲۱ که روسیه قدرت نظامی خود را اثبات کرده بود، بخش هایی از فنلاند، استونی و لیتوانی را ضمیمه ی خاک خود ساخت و از دسترسی خود به منطقه ی بالتیک مطمئن شد. از آن زمان، هیچ نقطه ای از روسیه بار دگر از سوی سوئدی ها تصرف نشد.

 

انرژی و بینش پتر کبیر روسیه را به پیش راند، اما این پیشرفت به بهای سنگین فنای انسان ها انجام گرفت. شتاب ساخت و ساز در پترزبورگ و فشار های ناشی از جنگ، از سوی مردمی تحمیل می شد که کمترین نیرو را برای بقا داشتند. یکی از زنان روستایی در پاسخ به پرسش های مصاحبه کنندگان می پرسد:

 

او چه تزاری است؟ او دهقانان را از خانه و کاشانه ی خود دور ساخته و همسران را با عنوان سرباز از ما گرفته است. او فرزندان ما را یتیم کرده است و ما را در حالتی رها کرده است که برای همیشه بگرییم. ( تور روسیه )

 

با و جود اینکه در دوران حکومت پتر کبیر اصلاحاتی صورت گرفت، اما قسمت اعظم روسیه هنوز عقب مانده و جامعه ای رخوت زده بود و با اینکه گروهی از نخبگان از نوآوری ها حمایت می کردند، بسیاری از مردم از نوآوری های پتر متنفر بودند و با کنار گذاشتن آداب و رسوم مسکوی مخالفت می ورزیدند. پسر خود پتر، آلکسیس، به امید عناصر محافظه کار جامعه که شیوه های پتر آنان را بر آشفته و بیزار کرده بود تبدیل شد. آلکسیس خود را در این کشمکش ها درگیر ساخت و به خارج از کشور گریخت. به محض بازگشت دستگیر شد و به جرم خیانت محاکمه شد و بر اثر شکنجه در گذشت ( ۱۷۱۸ ). (تور روسیه )

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.